Chargement Évènements

« Tous les Évènements

  • Cet évènement est passé

Spilliaert Trio – piano, viool, cello

dimanche 24 mars 2024 16 h 00 min 17 h 00 min

Trioconcert – Haydn, Fontyn, Mendelssohn

Joseph Haydn, Trio nr. 5 in G mineur, Hob. XVI1

Jacqueline Fontyn, Lieber Joseph (2009)

Felix Mendelssohn, Trio nr. 2 in c klein, op. 66

Spilliaert  Trio…

 

Het Spilliaert Trio, genoemd als eerbetoon aan de Belgische schilder Léon Spilliaert (1881-1946), heeft zich tien jaar geleden tot doel gesteld het Belgische repertoire te verdedigen, zowel door herontdekking als door creatie. Door de jaren heen heeft hij zich ontwikkeld tot een belangrijke speler op het nationale toneel en ontving hij in 2023 de Caecilia-prijs voor zijn opname gewijd aan de trio’s van Jacqueline Fontyn (Cybele, 2022); evenals de Fuga-prijs van de Unie van Belgische Componisten. Zeer eclectisch in hun aanpak, onder hun nieuwste producties kunnen we de voorstelling Spilliaert’s Moonlights met dans en projectie (mei 2023), de korte film Rencontre sous notre Lune van Isabelle Françaix met muziek van Alithéa Ripoll (oktober 2023) noemen, evenals een nieuwe plaat Augusta, in samenwerking met het Ierse collectief Sonic Gates.

 

De discipline van het strijktrio met piano is bijzonder veeleisend en de perfecte balans ervan vereist een diepgaande kennis van elk instrument. De keuze voor het Spilliaert Trio, met Trio nr. 5 in G mineur Hob XV1, benadrukt een grote delicatesse, zeer Mozartiaans maar ook een verbazingwekkende virtuositeit en lichtheid…

De componisten…

Joseph Haydn ( 1732-1809)

Joseph Haydn componeerde tussen 1750 en 1796, midden in een zeer compact oeuvre, 45 pianotrio’s, waarvan de rijkdom en expressieve diepgang muzikaal op hetzelfde niveau liggen als de strijkkwartetten. Zijn muzikale carrière bestrijkt de gehele klassieke periode, van het einde van de barokmuziek tot het begin van de romantiek. Het is zowel de brug als de motor die deze evolutie mogelijk maakte. Haydn wordt de vader van de symfonie genoemd.

 

Jacqueline Fontyn

 

Jacqueline Fontyn, geboren in 1930 in Antwerpen, bleek al op zeer jonge leeftijd zeer getalenteerd aan de piano. De uitstekende Russische leraar Ignace Bolotine geeft hem dagelijks piano- en improvisatielessen! Op 6-jarige leeftijd schreef ze haar eerste compositie. Op 15-jarige leeftijd besloot ze componist te worden.

Ze leerde muzikaal schrijven, harmonie, contrapunt, fuga en vooral compositie en orkestratie. En in Parijs ontdekte ze de wereld van Schönberg.

In 1956 volgde ze de directieklas van Hans Swarowsky aan de Weense Academie. Een kwart eeuw later wordt ze uitgenodigd om gedurende twee jaar het orkest te dirigeren, gevormd door studenten en professoren van de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve. Van 1956 tot 1959 verbleef ze in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo, waar ze afstudeerde.

Vanaf 1963 doceerde ze muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen; in 1970 werd ze benoemd tot hoogleraar compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, een functie die ze in 1990 verliet om te reageren op talrijke uitnodigingen van buitenlandse universiteiten en conservatoria, vooral uit Europa (Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Nederland). Polen, Slovenië, Zwitserland), de Verenigde Staten (van New York tot San Francisco), Israël, Egypte, Azië (China, Korea, Singapore, Taiwan) en Nieuw-Zeeland.

Tot de onderscheidingen die hem werden toegekend behoren onder meer de Oscar Espla-prijs in Spanje en de Arthur Honegger-prijs van de Fondation de France, de opdracht voor het Vioolconcert opgelegd tijdens de finale van de « Koningin Elisabethwedstrijd » in 1976, evenals twee opdrachten voor de Koussevitzky Foundation in de Library of Congress in Washington.

Sinds 2006 wordt een aanzienlijk deel van zijn manuscripten bewaard in de Library of Congress. In 2014 verwierf de Koninklijke Bibliotheek van België de manuscripten die nog in het land aanwezig waren.

Jacqueline Fontyn is lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België; in 1993 kreeg ze van de koning de titel van barones, als erkenning voor haar artistieke verdiensten.

 

Félix Mendelssohn ( 1809-1047)

We presenteren niet langer Felix Mendelssohn, geweldige Duitse componist, pianist en dirigent, wonderkind en zo vruchtbaar (321 werken in zo weinig jaren), beroemd gemaakt door de Bruiloftsmars uit A Midsummer Night’s Dream… Na de Tweede Wereldoorlog (de Nazi’s verboden zijn werken uit het repertoire); het keert met kracht terug naar het hart van het classicisme en de romantiek, en herwint zijn adelbrieven voor ons grote geluk.

Dit is het tweede trio voor piano, viool, cello van Félix Mendelssohn dat je op 24 maart hoort, minder bekend dan het eerste, maar grotendeels net zo mooi!

 

 

Advertentiebestanden (A4-flyer en A6-flyers)
downloaden voordat u gaat afdrukken:

(FR)  Flyer Trio Spilliaert – Piano violon violoncelle (Pdf)

 

Je beleeft een geweldig muzikaal moment als je luistert naar de drie werken die op de Salon Bugrane worden gepresenteerd door het Trio Spilliaert, die met groot talent de meesterwerken van de afgelopen eeuwen en die van de 21e eeuw hebben verdedigd, al meer dan een decennium lang…

Détails

Date :
dimanche 24 mars 2024
Heure :
16 h 00 min 17 h 00 min
Catégorie d’Évènement:

Organisateur

Le Salon Bugrane
Téléphone :
+3248945480
E-mail :
brayerandreeclaude@gmail.com
Site Web :
www.lesalonbugrane.be

Lieu

Salon Bugrane
Avenue de la Bugrane,108
1020 - Brussel, Brussel 1020 Belgique
+ Google Map
Téléphone :
+32489454580
Site Web :
www.lesalonbugrane.be