Chargement Évènements

« Tous les Évènements

  • Cet évènement est passé

Ontdek de «ondes Martenot» met Nadia Ratsimandresy

dimanche 13 janvier 2019 16 h 00 min 17 h 30 min

Programma:

  • Lof voor de eeuwigheid van Jezus (1940) Olivier Messiaen (*)
  • Raga met klavecimbel gemengd (1977) Alain Louvier
  • Epirus (2016) Konstantin Koukias
  • De kleine tuin van lekkernijen (2019) Mateo Bourgogne ( wereld creatie voor Salon Bugrane)  (*)
  • Lof voor de onsterfelijkheid van Jezus (1940) Olivier Messiaen (*)

 (*) Vergezeld van de piano door Pierre Thomas en Andrée-Claude Brayer

De kunstenaars:

Nadia Ratsimandresy,

Ondiste , hoogleraar « Ondes Martenot » en « ondéa » bij de CRR van Boulogne-Billancourt

(Foto copyright Anna Pierottini)

Ze werd geboren in Parijs en ontdekte  « Ondes Martenot » op 9-jarige leeftijd in de klas van Françoise Pellié-Murail aan de muziekschool van Evry.

Ze studeerde in 2002 af aan CNSMDP (Nationaal Conservatorium voor Muziek en Dans van Parijs) en wijdde zich aan kamermuziek en live-optredens. Het trio 3D (ondes, klassieke gitaar en sopraan), Volta (twee ondes, elektrische gitaar en percussie) of het kwartet Hendriks (kwartet van ondes Martenot) zijn muzikale avonturen die de creatie van nieuwe stukken mogelijk maakten (Jean-Marc Chouvel, Colin Roche, Frederick Martin).

Naast haar kamermuziekactiviteiten, bouwt Nadia in real time een uniek solo-repertoire uit voor ondes- en elektronische verwerking: Mimetic (ook bekend als Jérôme Soudan), Sarah Wery, Carl Faia en Zeena Parkins hebben werken aan haar opgedragen. Haar experimenteel werk wordt ondersteund door Why Note-productie en Caesaré, National Center of Music Creation. Ze is ook lid van Art Zoyd, Blinded by the Dust en werkt regelmatig samen met pianist Cécile Thévenot.

Nadia Ratsimandresy is professor in het Kunstonderwijs, verbonden aan het Regionaal Conservatorium van Boulogne-Billancourt, verantwoordelijk voor de cursus « Ondes Martenot ».

Andrée-Claude Brayer,

Pianiste, dirigente ( ridder in de Orde van Kunst en Letteren )

Afkomstig uit een kunstenaarsfamilie, schrijft ze zich snel in aan het Nationale Conservatorium van Nancy, behaalt er op 16-jarige leeftijd een eerste prijs piano en zet haar muzikale studie in Parijs voort bij Alain Weber (compositie, harmonie, contrapunt ), Roger Boutry (orkest- en koordirectie), Irene Joachim (zang).

Ze sluit zich aan bij het kunstonderwijs dat gespecialiseerd is in het netwerk van regionale conservatoria en wordt op 22 jaarig leeftijd professor aan het nationaal conservatorium van Grenoble. Later ontvangt ze uit de handen van Simone Weil de prijs van de « Fondation de France »  voor haar activiteiten als orkestleidster in de regio Rhône-Alpes.

Ze vervolgt haar opleiding in koor- en orkestdirectie bij Michel Corboz, Arpad Gereczaan aan het « Conservatoire Supérieur de Genève »,  vervolgens bij Michel Mercier, dirigent van het Nationaal Orchestre van « Ile de France ». Ze werkt regelmatig samen met grote meesters, vooral op het gebied van hedendaagse muziek, zoals Magnus Lindberg en Lorraine Vaillancourt …

Zij mag als eerste vrouw kandideren ontving voor een directiepost aan het Nationaal Conservatorium van een Region.  Ze wordt benoemd aan het hoofd van de Nationale School voor Muziek, Dans en Dramatische Kunst van Cergy-Pontoise, een instelling die snel een Nationaal Conservatorium van de Regio (1997) zal worden en vervolgens een Regionaal Conservatorium in 2007 (CRR van Cergy-Pontoise). In 2011 werd in samenwerking met de Universiteit van Cergy-Pontoise een bachelordiploma in Arts and Letters gecreeërd voor drie secties, muziek, dans en theater.

Pierre Thomas,

Pianist ( ridder in « Ordre van Leopold » )

Geboren in hetzelfde muzikale nest als zijn oudere zus Andrée-Claude,behaalt hij  op 13-jarige leeftijd de 1ste prijs in piano bij eenstemmigheid van de jury aan het Conservatorium van Nancy en zet zijn muzikale studies voort aan de C.N.S.M. van Parijs in de klas van Lucette Descaves.

In 1970 behaalt hij de 1ste prijs in piano met grote onderscheiding bij eenstemmigheid in de klas van Eduardo Del Pueyo enen vier jaar later zijn diploma in de Hogere Graad.

Hij is als pedagoog gevestigd aan het Koninklijk Conversatorium van Luik en aan de Muziekacademie Franz Constant van Oudergem, waar hij veel studenten opleidt en hen brengt tot op het niveau van professionele uitmuntendheid.

Hij is gespecialiseerd in hedendaagse muziek en is sinds 1978 lid van het ensemble « Musique Nouvelle ».

Als uitvoerend pianist legt hij zich vooral toe op het verspreiden van het repertoire van de Belgische Muziek  uit de XX en XXIe eeuw.
Hij is de producer van o.a. « Attitudes » van Philippe Boesmans, een werk dat gecreëerd werd in de Koninklijke Muntschouwburg van Brussel.
De opnames van deze voorstelling, gerealiseerd door Ricercare, won in 1979 de Grand Prix du Disque.

Pierre Thomas brengt een zeer gevarieerd repertoire,gaande van Bach over de Argentijnse tango tot de meest innovatieve creaties.

Na een ontmoeting met de Franse componist Claude Ballif maakt hij zijn werk bekend en creëerd hij verschillende van zijn werken op initiatief van « Domaine Music Pas-de-Calais France » en « Festival Ars Musica Belgium ». Hij werkt ook vaak samen met artiesten uit allerlei genres, zoals komieken en circusartiesten.

 

DUO GIOCOSO

opgericht in 2016 door Andrée-Claude et Pierre Thomas

(Foto van « Peter en de Wolf » van Serge Prokofiev, opgevoerd in 2017 en 2018 op diverse plaatsen in Brussel)

Om te boeken:

 

Reserveren  10 euros ( 5 jongeren tarief )

op BE67 3631 6615 6087, met vermelding

« Ondes Martenot » , uw naam, en het aantal plaatsen.

Bevestig nadien per mail op brayerandreeclaude@gmail.com

 

 

Détails

Date :
dimanche 13 janvier 2019
Heure :
16 h 00 min 17 h 30 min

Organisateur

Le Salon Bugrane
Téléphone :
+3248945480
E-mail :
contact@lesalonbugrane.be
Site Web :
www.lesalonbugrane.be

Lieu

Salon Bugrane
Avenue de la Bugrane,108
1020 - Brussel, Brussel 1020 Belgique
+ Google Map
Téléphone :
+32489454580
Site Web :
www.lesalonbugrane.be